Schrijven is meer
dan slechts een passie...”
Sofie Rozendaal

SOFIE MINDER GEK VAN ETEN

Interview Sofie Rozendaal - Gek van Eten

Na een scooterongeluk in 2004 kwam Sofie Rozendaal (21) het revalidatiecentrum in als “kreupel scharminkel met meer anorexia dan karakter”. Ze schreef zich beter met Gek van Eten, een boek vol heftige verhalen van mensen met eetproblemen. CJP sprak met Sofie.


Word jij nu nog gek van eten?


“Het beheerst mijn leven niet meer, maar het speelt altijd een beetje mee. Het is moeilijk om normaal met eten om te gaan; nog steeds. Uit eten gaan en eten waar iemand bij is vind ik nog steeds niet echt makkelijk.”


Je zegt in je boek: “Anorexia was voor mij een liefde. Ze bracht mij buiten de wereld”. Maar anorexia is toch juist heel destructief?


“Als normaal mens krijg je natuurlijk te maken met pijn, verdriet en onzekerheid. Toen ik mijn eetstoornis ontwikkelde, was ik daarop gefixeerd. Al mijn frustraties en angsten kon ik daarin steken. Dus wanneer ik me verdrietig voelde, ging ik weer naar m’n lichaam kijken en afvallen. De honger vormde een filter voor de buitenwereld. Ik ben een gevoelig persoon, dus voor mij was het een verademing om me niet druk te hoeven maken en om wat minder te voelen.”


Maakte jouw anorexia het gemakkelijker om je in de geïnterviewden uit jouw boek in te leven?


“Het was makkelijker, ook voor degenen die ik interviewde. We hadden iets gemeen en dat merkte je gelijk. Ik heb aan iedereen ook wel belangrijke delen van mijn verhaal verteld, zodat zij ook meer gingen vertellen.”


Brachten die verhalen ook herinneringen bij jou terug?


“Het deed wel wat met me, maar ik vond het niet moeilijk om objectief te blijven. Ik probeerde zoveel mogelijk vanuit de mensen zelf te schrijven. Het idee om mijn dagboek erbij te publiceren was er al. Daarop is Gek van Eten gebaseerd: dat je geconfronteerd wordt met fysieke aandoeningen, waardoor je geestelijk anders tegen jezelf aan gaat kijken.”


Welk van de verhalen staat je het meest bij?


“Ieder verhaal raakte me wel. Zoals het verhaal van Erik, die zijn vrouw heeft verloren door anorexia. Dat raakte mij als anorexiapatiënt heel erg. Hij liet heel duidelijk zien wat je eigenlijk aanricht. Maar ik bewonder iedereen. Ik kan niet één verhaal kiezen.”


Wat wil je met het boek bereiken?


Gek van Eten is voor iedereen. Het gaat eigenlijk over het vinden van vrijheid: vrijheid en geluk zitten niet in een perfect lichaam niet eens in een gezond lichaam. Het zit echt in de acceptatie van jezelf en van je kwaal. Ik hoop dat mensen anders naar zichzelf gaan kijken, als ze dit boek lezen. Het is niet mijn doel mensen te genezen van een eetstoornis, maar ik hoop wel steun te kunnen geven. Sowieso is het ook een boek voor de omgeving van anorexiapatiënten. Voor iedereen die niet lekker in z’n vel zit: ga dit boek lezen. Ik denk dat je anders tegen het leven aan zal kijken.”


Gek van Eten - Sofie Rozendaal
Uitgeverij: Klapwijk & Keijsers Uitgevers
207 pagina’s
www.sofierozendaal.nl


Copyright © CJP.nl / Mark Sluymers, 23-12-2008